BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA w zawodzie pszczelarz |
![]() |
![]() |
- kwalifikacja: R.4. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej -specjalności jakie uczeń może zdobyć w trakcie trwania nauki: $1· prowadzenie pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi $1· wykonywanie prac związanych z produkcji roślinnej i zwierzęcej $1· prowadzenie i obsługa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej $1· prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich - w trakcie kształcenia można zdobyć wiedzę na temat: $1· selekcjonowania i wykorzystania produktów pszczelich $1· rozpoznawanie gatunków roślin miododajnych $1· produkcja miodu i innych produktów pszczelich $1· technologie pszczelarskie $1· chów i hodowla pszczół $1· prowadzenie własne pasieki
-korzyści wynikające z ukończenia szkoły: $1· możliwość pracy w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich $1· możliwość prowadzenia działalności gospodarczej (pasieka lub indywidualne gospodarstwo rolne) $1· prowadzenie własnej pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi $1· wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej $1· prowadzenie i obsługa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej $1· prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich $1· prowadzenie i obsługa ciągnika rolniczego z przyczepą $1· możliwość kontynuacji nauki w zaocznym liceum ogólnokształcącym i kursach kwalifikacyjnych |